Anledningar till att ge barnen närodlad mat

Oavsett om man vill värna om miljön eller barnen är det ekologiska valet av mat ofta en självklarhet. Fler och fler köper ekologiskt, speciellt barnfamiljer då barn behöver viktig näring. Försäljningen av den ekologiska barnmaten har ökat markant.

Svenska politiker har sedan en relativt lång tid tillbaka bestämt att en fjärdedel av skolmaten ska vara närodlad eller ekologisk. Dock serverar många skolor i olika kommuner en ännu större del närodlad mat eftersom man tycker det är extra viktigt, dels för att eleverna ska må bra, dels för att man ska inspirera dem att äta nyttigt. Vissa skolor gör det dessutom till en kul grej, att först visa och prata om maten och var den kommer ifrån, så att eleverna ska få större respekt för djur och natur.

Även små barn tycker det är intressant med historier och vill ofta gärna veta om grisens liv eller korna i hagen innan de blir mat av dem. På så sätt ökar medvetenheten i unga åldrar.

I godis och choklad kan det också förekomma många farliga färgämnen och konserveringsmedel. Det finns numera ekologiskt godis och choklad som är rättvisemärkt, typ Fairtrade eller ekologisk certifierad, och där färger och smaker kommer från riktiga frukter och bär. Ju fler suspekta ingredienser, desto större anledning att bli misstänksam.

Varför ska man äta ekologiskt?

Det finns många skäl till att välja närodlad mat. Råvaror som odlas utan gifter och bekämpningsmedel skapar inga sjukdomar och fysiska problem. Farliga ämnen kan annars orsaka cancer, hyperaktivitet och allergier. Svenska råvaror är i regel mindre besprutade än utländska, så därför är det bra att äta efter säsong.

Frukt och grönsaker får mer smak och behåller sina vitaminer och mineraler om de får mogna där de är sådda och inte under frakten. Mycket frukt innehåller bekämpningsmedel och genmanipulering för att folk vill att de även ska se vackra och fräscha ut. Frukt som får mogna i solen på ekologiska odlingar kan ibland se lite roliga ut med konstiga former etc. Vissa människor tror då att de är dåliga när det faktiskt är precis tvärtom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *