Att tänka på när man handlar begagnade barnartiklar

Att köpa begagnade produkter till barn kan vara en mycket bra idé, med tanke på att man sparar på miljön och ofta får varan till ett billigare pris. Äldre produkter innehåller också oftast mindre farliga ämnen än de nyare produkterna. Den globala utvecklingen har tyvärr inte bara inneburit positiva aspekter. Den har även bidragit till mer fusk och gjort det lättare för oaktsamma aktörer att hitta sin väg in på marknaden. På grund av det långa avståndet har det varit svårt att göra kontinuerliga kontroller och priserna har pressats tillsammans med tidsschemat hos arbetarna vilket ibland har bidragit till farliga produkter.

Vill man köpa begagnat, finns det dock vissa saker man måste tänka på. Säkerheten är naturligtvis det viktigaste men även hygien har en stor betydelse. Se alltid till att varan du köper inte innehåller några trasiga delar eller verkar ofräsch. Om man köper barnvagnar, barnstolar eller hjälmar är det mycket viktigt att kolla upp säkerheten och standarden. Enligt svensk säkerhetsstandard ska t.ex. en barnvagn ha koden SS-EN 1888.

Tänk på att om du köper från en privatperson, gäller inte ångerrätten.

Att tänka på vid köp av varor

När man köper olika varor, bör man alltid vara uppmärksam så att barnet inte utsätts för onödiga risker. Här kommer lite tips, beroende på vilken produkt det handlar om.

  • Vid köp av begagnade eller nya kläder bör man titta så att det inte hänger långa snoddar eller band som kan strypa barnet. Se också till att plagget är helt och rent och tvätta det gärna en extra gång hemma.
  • Dekorationer får inte vara för små eller innehålla små, lösa delar som barn kan stoppa i munnen.

Speciellt små barn älskar att stoppa saker i munnen och utforska allt som finns.

  • Nappar och napphållare samt nappflaskor ska bytas ut kontinuerligt och inte innehålla några farliga ämnen.
  • Leksaker måste vara CE-märkta och passa till barnets ålder och förmåga.
  • Böcker är suveränt att köpa begagnade och bilder och läsning stimulerar dessutom barnens hjärna från mycket ung ålder. Rengör dock boken, då en begagnad bok kan ha rörts av många.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *