Köp av leksaker – att tänka på

Det har kommit fram mycket alarmerande uppgifter om farliga ämnen i leksaker för barn och många produkter från t.ex. Kina har fått oerhört stor kritik, då de har visat sig framkalla allergiska reaktioner eller bidragit till att barn har skadat sig.

Var alltså extra försiktiga i valet av leksaker från länder som har visat upp dåliga exempel och titta efter vad varorna är gjorda av och vad de innehåller om det finns en innehållsförteckning. Köp gärna FSC-märkta träleksaker som skyddar skogarna och innebär god kvalitet. Kemikalieinspektionen gör kontinuerliga tester på leksaker och ungefär var sjunde leksak har uppvisat giftiga kemikalier som kan orsaka cancer eller allergier på barn. Man kan ofta känna på lukten i kläder eller leksaker om de har tveksamma ämnen i sig. Ofta har de en mycket syntetisk doft.

Ämnen att undvika

Ftalater som DHEP,DBP och BBP är förbjudna i leksaker. De förekommer ofta i plastprodukter. PVC, klorparaffiner och vinyl förekommer ofta i gummi och bisfenoler finns i vissa pappersmaterial som biljetter och kvitton, men även i plastleksaker och nappflaskor.

Bisfenol A ska vara förbjudet i EU sedan 2011, men se upp om produkterna kommer utanför EU:s gränser. De kan nämligen vara hormonstörande och ge skador på små barn. I vissa elektriska leksaker förekommer även blyhalter, vilket kan ge skador på nervsystemet och ge inlärningssvårigheter. Dock har det skett en tydlig förbättring på senare år. Det är viktigt att komma ihåg att dessa ämnen kan ge problem på längre sikt. Man behöver inte vara orolig om barnet har kommit i kontakt med det några enstaka gånger.

Ekologiska leksaker

Idag finns det stränga regler inom EU om vad som får användas i leksaker så man behöver inte omedelbart springa in i sitt barns rum och skicka alla leksaker på analys. Dock är det bra att vara uppmärksam, speciellt om leksakerna är tillverkade i länder utanför EU. På nätet och i svenska butiker finns det idag en uppsjö av häftiga, ekologiska leksaker av naturmaterial eller miljömärkningar som barn kan roa sig med. Många av leksakerna idag är även framställda av återvunnet material och även modeindustrin har hakat på trenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *