Några ekologiska blöjmärken

Blöjor måste alla barn ha och eftersom de sitter så nära huden och är en del av barnets liv under en längre tid, är det viktigt att de andas och känns bra, samtidigt som de inte läcker.

Stora märken som Pampers och Libero har länge dominerat marknaden på blöjor, men på senare tid har även den ekologiska marknaden expanderat och märken som Naty och Attitude har vuxit fram. Även vissa av matbutikerna har lanserat sina egna märken och är ofta betydligt billigare.

Naty

Naty är ett svensk märke och tillverkar blöjor som består av cellulosa som är återvinningsbart. De har inga oljebaserade plaster som många vanliga blöjor har, och inte heller klor eller parfymer som kan ge utslag. Även spärrskiktet har GMO-fri majsfilm. Den tryckta färgen är fri från tungmetaller och farliga ämnen och blöjan känns lite mer tygliknande och sägs vara luftig och mjuk. Natys blöjor är dessutom certifierade av Astma-och Allergiförbundet och är inte testade på djur. De har en FSC-märkning men ingen Svanenmärkning ännu, vilket i och för sig är frivilligt.

På Natys finns även blöjbyxor och kläder till bebisar. Dock är de ganska dyra och Råd och Röns testpanel menar att andra blöjor som t.ex är Svanenmärkta, både är bättre och billigare.

Änglamark

Änglamark är Coops märke och har mycket stort sortiment vad gäller olika produkter. Det som är roligt med Änglamarks blöjor är att de visar när det är dags att byta blöja. Det finns nämligen en våtindikator som visar blått när det är tid att besöka skötbordet. Blöjorna finns i 4 storlekar och är biologiskt nedbrytbara ända från förpackningen. De är Svanenmärkta och certifierade av Astma- och Allergiförbundet. Änglamark har också ett helt babysortiment med babyolja, babypads, puder och amningskupor för att nämna några produkter.

Attitude

Märket är kanadensiskt och är helt komposterbara och även förpackningen är ekologisk och 100% nedbrytbar. Det inre skalet och stoppningen kan även de, brytas ned helt. De är inte heller blekta av klor och innehåller inga farliga parfymer. Finns i 5 storlekar. Dock kan de kosta en slant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *