Olika klädesplagg och miljövänlighet

Att köpa 100% ekologiskt är naturligtvis det bästa, men när man handlar kläder och framför allt barnkläder finns det vissa plagg som anses vara mer miljöbovar än andra och det är därför extra viktigt att kolla upp dem.

Jeans

Jeans är en mycket stor bov när det gäller miljöfarliga ämnen och dåliga arbetsförhållanden. Man kan lätt tro att det är de billigaste kedjorna som är värst men så är alltid inte fallet. Faktum är att H&M finns med bland de klädjättar som har legat förhållandevis bra till i olika tester när det gäller jeans. Anledningen till att jeans kan vara så farliga är dels p g a bomullen som ofta odlas under negativa former där för mycket vattenanvändning och bekämpningsmedel ingår.

Den andra aspekten är att jeans nästan alltid utsätts för olika påfrestningar för att få till en sliten, blekt look, genom farliga metoder som sandblästring, stentvättning och färgning. Alla dessa metoder kräver mycket energi, orsakar frätskador på arbetarna, förorenar vattnet och kan ge allergier och utslag. Jeans är alltså farliga i dubbel bemärkelse eftersom både bomullen i sig och plagget utsätts för farliga ämnen. Ekologiska jeans är gjorda av bomull som odlas under bättre förutsättningar, t.ex. med andra bevattningssystem, utan kemikalier och genom att odla växelvis med andra grödor. Det finns regler för hur mycket av vissa ämnen som får vara i jeans. Barnjeans har ännu striktare regler.

Regnkläder och funktionsplagg

Ibland kan regnplagg innehålla TBT, som är ett miljöfarligt ämne och används till båtar för skydd mot alger. Det kan förutom miljögifterna även skada immunförsvaret. Andra kemikalier som är vanliga är PFAS som är ett gemensamt namn på vatten-och smutsavvisande ämnen. Vissa av dem är förbjudna.

Kläder med plasttryck och azofärgämnen

Här finns det många färgämnen och mjukgörare av plast som t.ex. ftalater och azofärgämnen som t.o.m. kan störa hormonerna. De är redan förbjudna i leksaker men ännu inte i kläder. Plasttryck är vanliga i barnkläder.

Underkläder och sportkläder

Triklosan som hämmar bakterier och tar bort svettlukt är ett vanligt ämne i dessa plagg. Från 1 mars 2017 ska det dock förbjudas enligt EU:s nya regelverk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *